"Väärin mielenosoitettu" ja muita vasta-argumentteja
Olemme viime päivinä saaneet osaksemme paljon tukea ja kannustusta, mutta myös haukkuja, kritiikkiä ja suoranaista vihaa. Moni on myös osoittanut tukensa liikkeen tavoitteelle ja jakanut huolemme ilmastokriisistä, mutta pitänyt toimintatapaamme vääränä. Haluankin siis omasta näkökulmastani avata, miksi valintamme on juuri väkivallaton kansalaistottelemattomuus, ja vastata yleisimpiin saamiimme kritiikkeihin.
“Miksette osoita mieltänne puistossa/jalkakäytävällä/eduskuntatalolla, niin saisitte olla rauhassa?”
Aivan. Saisimme olla liian rauhassa, ja viestimme ilmastohätätilasta olisi helppo jättää huomiotta. Tilannehan on se, että ilmastonmuutoksesta on tiedetty jo vuosikymmeniä. Riittävät toimet ovat olleet tiedossa, mutta niihin ei olla ryhdytty, ja tällä hetkellä olemme yhä menossa kohti katastrofaalista yli kolmen asteen lämpenemistä. Vetoomuksia, twiittejä ja kulkueita on yritetty vuosia, joten kauanko ajattelit vielä odottaa, että kyllä ne varmasti ihan kohta alkavat toimia?
Moni väittää, että todellinen vaikuttaminen tapahtuu politiikan kautta, mutta puoluepoliitikot nimenomaan ovat epäonnistuneet säätämään lakeja, jotka pysäyttäisivät tuhokehityksen. Mitä muita keinoja meillä siis on enää jäljellä? Pelissä on meidän ja lastemme tulevaisuus, ja siksi olemme valmiita aiheuttamaan häiriötä niin kauan, kunnes viestiimme reagoidaan. Minä ainakin haluan maailman, jossa voi elää, eikä sen pitäisi olla liikaa vaadittu.
“Menkää osoittamaan mieltä Kiinaan/Intiaan/Amerikkaan missä oikeasti saastutetaan.”
Kun katsotaan päästöjä asukasta kohden, Suomi on listan yläpäässä. Lisäksi Suomi on ulkoistanut suuren osan päästöistään, koska halpamuotia, muovisälää ja paljon muuta Suomessa kulutettavaa tavaraa tuotetaan esimerkiksi juuri Kiinassa. Ulkoistamiseksi voi laskea myös esimerkiksi sen, että valtionyhtiö Fortum avasi keväällä uuden hiilivoimalan Saksaan.
Suomi on lisäksi osa EU:ta, ja EU:n osuus ja vastuu globaaleista päästöistä on etenkin historialliset päästöt mukaan lukien iso. Suomella on kova brändi edistyksellisenä valtiona ja se voi toimia suunnannäyttäjänä EU:ssa, mikä taas vaikuttaa muuhun maailmaan. Jos Suomi onnistuu rajuissa päästövähennyksissä, keinomme alkavat varmasti kiinnostaa myös maailmanlaajuisesti, mistä taas on Suomelle taloudellista hyötyä. Juuri näinhän kävi jo kehutun koulutusjärjestelmämme kanssa.
Extinction Rebellion -liike, johon Elokapinakin kuuluu, toimii yli 70 maassa ja haaroja on myös Yhdysvalloissa, Intiassa ja jopa Hong Kongissa Kiinan autoritäärisestä järjestelmästä huolimatta. Ilmakehä ei välitä, mistä maasta päästöt tulevat, vaan jokainen vähennetty päästötonni on parempaan päin. Siksi ilmastotoimien täytyy tapahtua ihan jokaisessa maassa, ja meidän vastuullamme on vähentää niitä päästöjä joihin voimme suorimmin vaikuttaa, eli omiamme.
“Oma syynne kun ette totelleet poliisin käskyä.”
Kapinalliset vastustivat tietoisesti poliisin poistumiskäskyä, ja olivat valmistautuneet ottamaan vastaan lailliset seuraukset. Tähän asti se on kuitenkin tarkoittanut kiinniottoa ja mahdollisesti sakkoja. Kukaan ei osannut odottaa poliisin eskaloivan tilannetta paprikasumutteella suoraan kasvoihin, ja jää oikeusjärjestelmän tehtäväksi selvittää, oliko tämä kohtuullista voimankäyttöä vai ei. Joka tapauksessa pidämme ilmastokriisin torjumista ja elinkelpoista planeettaa niin tärkeinä asioina, että olemme valmiit riskeeraamaan itsemme niiden takia.
“Haluatte vain provosoida jotta voitte saada huomiota ja uhriutua.”
Huomiota haluamme ehdottomasti, mutta emme itsellemme vaan asiallemme. Ilmastokriisi on tieteen tukema fakta, jonka täytyisi jo näkyä säännöllisenä valtiollisena tiedottamisena ja kovina päästövähennystoimina. Näin ei siitä huolimatta tapahdu, joten on velvollisuutemme nostaa asia keskusteluun ja vaatia muutosta.
Rauhallinen autotiellä istuminen ei ole provosoimista. Mielenosoittajat pysyivät väkivallattomina myös sen jälkeen, kun poliisi oli sumuttanut heitä useampaan otteeseen. Uhriutumisella taas vihjattaneen, että sumutetuilla ei olisi syytä valittaa. Vaikka mielenosoittajat ovatkin valmiita vastaanottamaan tekojensa seuraukset, heillä on myös oikeus selvittää mahdollinen heihin kohdistunut rikos. Ennakkotapausten perusteella on syytä tutkia, syyllistyikö poliisi ylimitoitettuun voimankäyttöön. Tämä ei ole uhriutumista, vaan kuuluu oikeusvaltioon.
“Viette poliisin resursseja, joita olisi saatettu tarvita johonkin tärkeämpään.”
Poliisin resurssien käyttö on priorisointikysymys, eikä heillä ollut mitään pakkoa käyttää niitä kaikkia meihin. Poliisi tuntee Elokapinan toimintaperiaatteet ja tietää, että poistumiskäskyn jälkeen tielle todennäköisesti jää mielenosoittajia, jotka pysyvät siinä kunnes heidät kiinniotetaan. Uskon ja toivon todellakin, että jos samaan aikaan olisi tapahtunut esimerkiksi jokin väkivaltainen rikos, poliisi olisi pitänyt siihen reagoimista tärkeämpänä kuin liikenteen sujuvuutta.
Moni on myös ollut huolissaan siitä, että esimerkiksi ambulanssi saattaisi tarvita tietä. Toimintatapaamme kuuluu päästää hälytysajoneuvot tieblokista läpi, ja aiemmissa tiesuluissa näin on tehtykin. Emme aiheuta vaaraa kenellekään.
“Mitä tällä muka saavutetaan? Ette ymmärrä, miten maailma toimii.”
Päinvastoin. Väkivallaton kansalaistottelemattomuus on tutkitusti tehokkain keino nopean yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseksi. Olemme hyvin avoimia strategiastamme: Tavoite on saada suoraan toimintaan mukaan koko ajan enemmän ja enemmän ihmisiä, jotta lopulta poliittisen järjestelmän on pakko reagoida. Tiesitkö, että jopa Suomen itsenäistymisessä kansalaistottelemattomuudella oli merkittävä osa? Sitä et varmaan kuitenkaan vastustaisi? Entä naisten äänioikeutta tai rotuerottelun lopettamista?
Kun puhumme potentiaalisesta sivilisaation romahtamisesta, emme liioittele. Siksi katsomme, että nyt on jälleen sellainen hetki maailmanhistoriassa, että on moraalinen velvollisuutemme kapinoida. Maailmanlaajuisesti Extinction Rebellion on jo saanut aikaan edistystä: Iso-Britannian parlamentti julisti ilmastohätätilan viimevuotisten tuhansien ihmisten kansalaistottelemattomuuden ja mielenosoitusten jälkeen.
Uskokaa tai älkää, mutta tiedämme mitä teemme. Uskon Elokapinaan juuri siksi, että vaikka yritän vaikuttaa myös muita reittejä, selvästi ne eivät riitä. Suuret muutokset eivät tapahdu, jos niitä pyytää kiltisti, ja siksi tarvitaan kansalaistottelemattomuutta. Tiede ja historia ovat puolellamme, ja häiriö liikenteessä on pieni hinta tulevaisuudestamme.
Laura Sirola