Emme pyri suosituiksi tai pidetyiksi

Emme pyri suosituiksi tai pidetyiksi

Kansalaistottelemattomuus ja väkivallaton suora toiminta herättävät aina myös kielteisiä reaktioita, mutta se ei kerro siitä etteikö toiminta olisi tehokasta.

Elokapinan Hätäjarrutus-mielenosoituksen ja katublokin viesti oli ja on: vaadimme totuuden kertomista ilmasto- ja ympäristökatastrofista, vaadimme välittömiä tekoja sanojen sijaan ja vaadimme laajennettua demokratiaa. Katublokin tavoitteena oli aiheuttaa häiriötä, nousta otsikoihin ja saada viestimme Marinin hallituksen korviin.

Otsikoihin todella nousimmekin. Meille täydeksi yllätykseksi ja järkytykseksi poliisi päätti kohdistaa rauhanomaiseen mielenosoitukseen ylimitoitettuja voimakeinoja, ja tämä noteerattiin isosti sekä kaikissa suurissa medioissa, että sosiaalisessa mediassa. Keskustelu on isolta osalta juuttunut poliisiväkivaltaan, ja siihen, että poliisi oli antanut poistumiskäskyn, mutta “mielenosoittajat eivät vain totelleet”. Eivät tosiaan totelleet: olemme avoimia siitä että keinonamme on kansalaistottelemattomuus, mihin kuuluu jonkin lain noudattamatta jättäminen, eihän se muuten olisi kansalaistottelemattomuutta. Yksi kritiikkityyppi mitä näkee usein sosiaalisessa mediassa on “asia on hyvä, mutta keinot huonot/väärät”, “liike tekee enemmän hallaa ympäristöasialle, kuin hyödyttää sitä” tai “mielenosoitus kääntyy itseään vastaan, kun toimitaan tällä tavalla”. Kuitenkin on todisteita siitä, että Elokapinan (kansainvälisesti Extinction Rebellioninin, XR:n) taktiikat toimivat, riippumatta siitä pitävätkö ihmiset niistä vai eivät.

Independent-lehti kirjoittaa Iso-Britanniassa toteutetusta kyselytutkimuksesta, jonka tulokset osoittivat, että Extinction Rebellionin suosio oli huomattavasti heikompaa, kuin monien muiden aktivistien ajamien kampanjoiden. Kuitenkin kysyttäessä mistä liikkeistä vastaajat olivat kuulleet, oli Extinction Rebellion selvästi tunnetuin. Uskon, että tilanne on Suomessa tällä hetkellä melko samankaltainen nyt, kun olemme saaneet äänemme kuuluviin. Kun Elokapina aiheuttaa häiriötä, saamme me osaksemme paljon halveksuntaa ja pilkkaa, mutta mielenosoitusten seurauksena keskustelua käydään myös ilmastokatastrofista ja päästövähennystavoitteista eri mittakaavassa, kuin mihin muut ilmastoliikkeet ovat yltäneet. Viime kädessä ei ole väliä pitääkö Elokapinan taktiikoista vai ei, koska se ei vaikuta siihen mitä ihminen ajattelee ajamastamme asiasta.

Elokapinan toimintatavat ovat mahdollisesti tehokkaita toisellakin tapaa. Olemalla erikoinen ja paheksuttava etumatkalainen ilmasto- ja ympäristökysymyksissä, Elokapina saa kaiken toiminnan, joka on vähemmän radikaalia kuin tien blokkaaminen  vaikuttamaan hyväksyttävämmältä. Elokapinan toiminta siirtää niin sanottua “Overtonin ikkunaa” ilmastopolitiikan kohdalla. Overtonin ikkuna kuvaa sitä, millaisia ehdotuksia pidetään mahdollisina ja maltillisina, ja millaisia taas radikaaleina tai mahdottomina. Jos yhteiskunnassa puhutaan usein jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä mahdolliseksi ja hyväksyttäväksi. Keskeinen tällainen “radikaali” Elokapinan vaatimus on, että Suomi noudattaisi Pariisin ilmastosopimusta, jonka on allekirjoittanut.

Elokapina toimii eri tavalla kuin poliitikko siinä mielessä, että emme pyri suosituksi ja pidetyksi, vaan haluamme saada aikaan toimintaa joka vähentää päästöjä ja biodiversiteetin katoa. Se mikä toimii on eri asia, kuin se mikä on suosittua. Joskus epäsuosio on paras olemassa oleva taktiikka.

Teksti on kirjoitettu Independent-lehden artikkelin pohjalta ja liittyen meidän 3.10 järjestettyyn Hätäjarrutus-mielenosoitukseen. Alkuperäisen artikkelin konteksti on Iso-Britanniassa ja pahennuksessa mitä Extinction Rebellion UK on Briteissä herättänyt.

Linkki Independentin artikkeliin: https://www.independent.co.uk/voices/extinction-rebellion-protest-london-boris-johnson-climate-crisis-newspapers-b404981.html

Linkki kyselytutkimuksen tehneen tahon sivuille:  https://wellcome.org/what-we-do/our-work/our-policy-work-government-investment-research