Ei, Pekka. Sähkö ei ole loppumassa. Maapallo on.

”Valot on pidettävä päällä. Saksan yhteiskunta ei ole valmis laajoihin sähkökatkoksiin.” – Pekka Lundmark Ylellä 7.2.2020

Elokapina on tänä vuonna käynyt jo kahdesti osoittamassa mieltään Fortumin pääkonttorilla Espoossa. Sen sisäänkäynnin lasiovissa lukee yrityksen slogan: Join the change – liity muutokseen. Samaan aikaan Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark esittää televisiossa syitä sille, miksi hiilen polttamista ei tarvitsisi vieläkään lopettaa. Uusin pelote on, että Saksasta – yhdestä maailman rikkaimmista ja teknologisesti edistyneimmistä maista – ”sammuvat valot”, jos Fortumin omistaman Uniperin uutta hiilivoimalaa Saksan Dattelnissa ei käynnistetä.

Todellisuudessa kumpikaan Datteln 4:n tulevista suurasiakkaista – Deutsche Bahn tai RWE – ei enää halua liian kalliiksi muuttunutta hiilisähköä. Deutsche Bahnille kyse on myös yrityksen päivitettyjen vihreiden arvojen vastaisesta sopimuksesta. Uniper myy kuitenkin sähkönsä väkisin: se vetoaa 15 vuotta sitten tehtyihin sopimuksiin, josta RWE on yrittänyt päästä eroon jopa oikeusteitse. Vanhoilla hinnoilla neuvoteltujen sopimusten ansiosta käyttöönottoa vaille valmis Datteln 4 on Fortum-Uniperille rahasampo.

Pelottelemalla sähkön loppumisella siirretään huomio pois hiilen polttamisen todellisista seurauksista: Ilmastonmuutos pakottaa 143 miljoonaa ihmistä pakolaiseksi vuoteen 2050 mennessä. Miljoonakaupunkeja tulee hukkumaan nousevan merenpinnan alle. Australia paloi koko joulukuun. Tällaiseen välinpitämättömyyteen ei oikeuta edes pörssiyhtiön voitontavoittelu.

Uniper on uhannut haastaa Alankomaat kansainväliseen välimiesoikeuteen, koska tämä kieltää hiilen polton vuonna 2030. Suomi luopuu hiilestä vuotta aiemmin, 2029. Ajatus siitä, että Suomen valtionyhtiö haastaisi toisen EU-maan oikeuteen, koska se osallistuu kansainvälisesti sovittuihin ilmastotoimiin, on absurdi. YK:n yritysvastuuperiaatteiden mukaan Fortumin toiminta on Suomen toimintaa, mikä tekee Suomen kansalaiset epäsuorasti vastuullisiksi ilmastonmuutoksen hillitsemisen vaikeuttamisesta. Fortumin tulisikin vetää uhkaus pois mahdollisimman pian. Tällä hetkellä se toimii pelotteena myös muille maille jarruttaen ilmastotekoja, joilla on yhä kovempi kiire. Aika katastrofin välttämiseksi ei mitata enää vuosikymmenissä, vaan vuosissa.

Kun Lundmark argumentoi, että onhan hiilivoimaloita myös Kiinassa, voimme olla varmoja, että kiinalaiset vetoavat samaan. Nyt on olennaisen tärkeää lähettää viesti, että Eurooppa luopuu hiilestä. Tämänkaltainen edelläkävijyys on välttämätöntä aikoina, jolloin ratkaistaan koko maailman tulevaisuus. Ja edelläkävijänä Fortum itsensä esittää. Joten kun Saksa haluaa luopua hiilestä ja ostaa uusiutuvaa energiaa, niin miksi, Fortum, te ette myy sitä heille? Liittykää muutokseen!

Lue lisää: https://elokapina.me/fortum/