Ilmastokriisi on terveyskriisi: Ainoa parantava hoito on nollata päästöt

Ilmastokriisi on terveyskriisi:
Ainoa parantava hoito on nollata päästöt

Kuva: Elokapina - Extinction Rebellion Finland / Satu Söderholm

Puhe Elokapinan mielenosoituksessa lauantaina 6.8.2022

Hei, ja tervetuloa tänne Ruskeasuon Teboilille Elokapinan Sotekapinan eli sosiaali- ja terveysalan ihmisten mielenosoitukseen. Minä olen Outi, ja olen lääkäri.

Ihan ensinnäkin minä haluan kiittää teitä kaikkia jotka olette täällä tänään tulleet tähän mielenosoitukseen.

Tänään olen täällä, osallistumassa mielenosoitukseen, jonka kaikki osanottajat ovat sitä mieltä että väkivallaton suora toiminta ja kansalaistottelemattomuus on hyvä, tai ehkä jopa ainoa mahdollinen jäljellä oleva, tapa saada aikaan oikeudenmukainen vihreä siirtymä. Juuri nyt koin, että halusin olla tässä roolissa missä nyt olen, lukittautuneena ja suoraan estämässä kulun bensapumpulle. Mutta en olisi täällä, jos te kaikki ette olisi myös. Jos juuri sinä et olisi täällä, niin kukaan muu ei olisi sun tilalla. Ei olisi pitelemässä kylttiä, tai kiinnittänyt banderollia, ei roudaamassa aitoja, ei tekemässä striimiä, ei keskustelemassa ohikulkijoille ja huoltamon omistajlle ja asiakkaille, ei olemassa hyvärinä, hyvinvointihenkilönä, tai vaikka tukihenkilönä jollekulle kaverille joka muuten ei olisi päässyt mukaan tähän miekkariin. Enkä todellakaan olisi yksin edes tässä pumpulla, vaan minulla on kaverina monta muuta elokapinallista. Tämä on yhteistyötä.

Olen päivätöikseni radiologi, röntgenlääkäri. Olen diagnostikko, katson työkseni lääketieteellisiä kuvia, mm. magneetteja ja TT-kuvia, ja teen ultraääniä. Minulle on itsestään selvää se, että jos kuvassa näkyy vaikkapa syöpä, niin se on epämiellyttävä totuus, mutta se hoidetaan.

Ei parane vitkutella koska hoitamatta tauti pahenee, ja voi jopa tappaa. On ollutkin vaikea uskoa, että kun kasvihuoneilmiö on ollut tiedossa kymmeniä vuosia, että asiaa ei olekaan alettu hoitaa, vaan sitä on vältelty. Kasvihuoneilmiöstä tuli sinä aikana ilmastonmuutos, ja ilmastonmuutoksesta tuli ilmastokriisi.

Tällä hetkellä näyttää myös pahasti siltä, että suuret energiayhtiöt ovat todella törkeästi valehdelleet, ja sumuttaneet ihmisiä. Se tekee ymmärrettävämmäksi sen, miksi asiaa on vältelty, ja miksi on ollut viivettä, mutta samalla saa valtavan raivon valtaan, että miten nämä ihmiset ovat kehdanneet?


Ilmastokriisi on terveyskriisi. Tänä vuonna IPCC:n raportissa todetaan, että ilmastokriisiin liittyvät sairaudet, ennenaikaiset kuolemat, aliravitsemuksen kaikki muodot sekä riskit mielenterveydelle ja hyvinvoinnille ovat lisääntyneet. Pelkästään kuumuuden, aliravitsemuksen, malarian ja ripulin vuoksi kuolee tällä hetkellä vuosittain ylimääräiset 250 000 ihmistä ilmastonmuutoksen vuoksi.


On  selvää, että helteet tappavat - Suomessakin. Liian pitkä oleskelu liian kuumassa aiheuttaa väsymystä ja huonoa oloa, myöhemmin lämpöuupumuksen ja jos ei pääse viilentymään niin lopulta lämpöhalvauksen. Kuumuus aiheuttaa mm. sitä ettei juo tarpeeksi, ja kuivuu, mikä voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan. Kuumuus lisää veren hyytymistä, ja aiheuttaa siten sydänkohtauksia, aivohalvauksia ja keuhkoveritulppia. Monella vanhuksella tai diabeetikolla on haavoja, ja kuumalla ja kostealla ilmalla haavat paranevat huonommin ja infektoituvat herkemmin. Leikkausten jälkeisiä komplikaatioita on enemmän. Kuuma ilma turvottaa ja pahentaa sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa. Moni vanhus tai perussairas ihminen saattaa saada kuumuuden vuoksi deliriumin, sekavuustilan. Kuolema on lisäksi vain "päätetapahtuma", ja lievempiä kuumuuden aiheuttamia tai pahentamia sairauksia on paljon enemmän kuin kuolemia.

Etenkin vanhukset ovat siis alttiita kuumuuden terveysvaikutuksille. Mutta entäpä lapset?

Olen töissä lastensairaalassa, ja tänä kesänä on hoidossa ollut tavallista enemmän aivan pieniä keskosvauvoja. Alkukesästä oli hellejakso, ja osastollamme on mietitty, johtuiko ainakin osa keskossynnytyksistä siitä. Helle on tunnettu ennenaikaisen synnytyksen riskitekijä: Hellejaksot ja lämpötilan nousu lisäävät riskejä raskauden kaikissa vaiheissa, eli tyypillisesti varhaisemmassa raskaudessa keskenmenot ja myöhäisemmässä raskaudessa ennenaikaiset synnytyksetkin lisääntyvät, lukemieni artikkelien mukaan riski lisääntyy jopa 15-20 prosenttia. Kuten useimmissa muissakin asioissa, haitat raskauksille ja odottaville äideille ovat suurempia globaalin etelän maissa ja köyhille – kuumuutta on etelässä ensinnäkin enemmän, mutta siellä on myös mahdollisuuksia paeta hellettä ilmastoituihin sisätiloihin vähemmän, ja ennenaikaisten synnytysten ja keskosvauvojen hoitoon on vähemmän resursseja kuin Suomessa. Ja kyllä, Suomessakin osa keskosista siis kuolee tai vammautuu pysyvästi, modernista lääketieteestä huolimatta.

Voidaan siis sanoa että ilmastokriisi tappaa ja vaurioittaa myös vauvoja, ja näin mahdollisesti tapahtuu jopa Suomessa ja nyt jo.

Tätä taustaa vasten on välillä vaikea kokea työtäni lastensairaalassa motivoivaksi.

Eli työkseni autan sairaita lapsia, mutta koen että ilmastodenialismi nollaa työni. Miten? Koska monet sulkevat silmänsä ja korvansa, ja nostavat kätensä pystyyn, kun pitäisi tehdä ilmastopolitiikkaa, tai laskea oman firman tuotannon päästöjä, tai suorastaan vaihtaa alaa kuten esim. fossiilienergiabisneksessä. Esimerkiksi Fortumilla ei ole tulevaisuutta fossiilikaasun ja hiilen myyjänä. Ei vain ole. Ilmastodenialismi nollaa työni, kun toimittajat eivät kirjoita ilmasto- ja ympäristökriiseistä, tai kun tavallisten kansalaisten pitäisi muuttaa omia elintapojaan, tai sitä ketä äänestää. Tai liittyä ilmastoliikkeeseen.

Mitä väliä on sillä, että joku keskonen tai elinsiirron saanut lapsi hoidetaan nyt kaikin modernin teknologian ja lääkkeiden ja kymmenien ammattilaisten yhteistyöllä toimintakykyiseksi, iloiseksi, normaaliksi kasvavaksi lapseksi, kun häntä saattaa odottaa ekokatastrofi ja yhteiskuntien romahdukset?

Entä jos kahdenkymmenen vuoden kuluttua ei olekaan saatavissa hyljinnänestolääkityksiä, joista jokainen elinsiirron saanut on riippuvainen, tai kehittyneitä syöpälääkkeitä?Ilmastokriisi on mielenterveyskriisi, ja siitä Elopsykologien ryhmän Venla kertoo enemmän.

Lääkärinä sanon: Ilmastokriisi aiheuttaa jo nyt valtavasti terveysongelmia, ja inhimillistä kärsimystä. Tilanne ei parane, vaan huononee, kunnes hiilipäästöt globaalisti ovat alhaalla ja hiilinielut ylhäällä, ja ihmiskunta hyväksynyt planetaaristen rajojen olemassaolon ja elää niiden mukaisesti.


Lääkäriliitto voisi tehdä paljon enemmän. Lääkäriliitto julisti ilmastohätätilan 2021, ja prosessissa oli mukana myös Elokapina Lääkärit. Nykyisellään Lääkäriliitto ei kuitenkaan vaikuta aktiivisesti edistävän ilmastotoimintaa. Lehdessä kerrotaan edelleen lähinnä uusista lääkkeistä ja viilaillaan hoitokäytäntöjä erilaisiin tauteihin. Löytyy aika tuoreita juttuja helteen aiheuttamasta ylikuolleisuudesta, tai siitä että ”helteiden hallitsemiseen tarvitaan teknologiaa”, kuten japanilaisia viilennystakkeja, mutta niissä ei ole edes mainintaa siitä että tehokkain tapa vaikuttaa ilmastokriisiin aiheuttamiin ongelmiin on luoda riittävä poliittinen paine lopettaa fossiilisten polttoaineiden käyttö, lisätä hiilinieluja, ja vähentää reilusti luonnonvarojen kulutusta ylipäätään.

Tarkoitan tällä, että ilmasto- ja ympäristökriisit ovat syviä rakenteellisia ongelmia, joiden ratkaisut ovat lääketieteen ulkopuolella.

Tässä vaiheessa tarkennan, että vaikka olen tähän asti pääsääntöisesti puhunut ilmastosta ja ilmastokriisistä, niin käytän sanaa ilmastokriisi usein synonyyminä koko ekologiselle kestävyyskriisille, kaikelle ympäristön saastumiselle ja tuhoamiselle. Siihen kuuluu hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen lisäksi muu saastuttaminen, merten happamoituminen ja rehevöityminen, siihen kuuluu merien muoviroska, siihen kuuluu ilman pienhiukkaset ja etenkin siihen kuuluu kuudes sukupuuttoaalto, joka myös luontokatona tunnetaan.Tätä puhetta valmistellessani luin mitä kaikkien suomalaisten lääkärien lukemissa lehdissä, Suomen Lääkärilehdessä, ja Duodecimissa, oli kirjoitettu hakusanalla ilmastonmuutos. Ne muutamat harvat jotka löysin, olivat usein hyviä kirjoituksia ja niissä käsiteltiin ekologista kriisiä kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi jo vuodelta 2010 löytyi kirjoitus jossa todettiin, että ilmastokriisi saattaa aiheuttaa noin 200 miljoonaa uutta pakolaista vuoteen 2050 mennessä. Tämä on valitettavasti edelleen uskottava arvio. Asia on siis tiedetty.

Myös lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen on käyttänyt puheenvuoroja ilmastotoimien puolesta.

Ilmastolääkärien ryhmä on ollut olemassa joitakin vuosia.

Lääkäreillä on ollut oma ryhmä Elokapinassa jo kohta pari vuotta.

Mikä sitten on puuttunut? Ehkä nämä ovat kuitenkin olleet hajanaisia ääniä, ja ihmiset tai edes lääkärikunta, ei ole huomannut miten moni viisas ihminen on itse asiassa ollut syvästi huolissaan ilmastonmuutoksesta, ja ollut valmis siihen että ilmastotoimia todella tehtäisiin. Että ihan oikeasti ajatettaisiin fossiiliset polttoaineet alas, ja vaihdettaisiin uusiutuviin, ja sen lisäksi vähennettäisiin energiankulutusta koska uusiutuvat eivät riitä korvaamaan fossiilisia polttoaineita 1:1. Ihan oikeasti siirryttäisiin lihapohjaisesta ruokavaliosta kasvipohjaiseen ruokavalioon. Ihan oikeasti lopetettaisiin lentäminen ja katumaastureiden ostelu.


Terveydenhuollon henkilöstöllä on oikeastaan kolme eri tehtävää ilmasto- ja ympäristökriisissä. Yksi on tietoisuuden lisääminen siitä, että ilmastokriisi todellakin on terveyskriisi, ja tätä mekin nyt täällä mielenosoituksessa teemme.

Toinen on siivota oma pesä. Terveyssektori tuottaa tällä hetkellä noin 4% kasvihuonekaasupäästöistä globaalisti, ja myös se pitää dekarbonisoida ja toteuttaa ekologinen siirtymä. Tällä hetkellä esimerkiksi kertakäyttökulttuuri sairaaloissa on valtava - on esimerkiksi kertakäyttöisiä elektronisia laitteita ja leikkausinstrumentteja kuten ultraäänisaksia.

Kolmas tehtävä on yhteydessä ensimmäiseen, eli koska ilmastokriisi on terveyskriisi, niin terveydenhuollon pitää hoitaa ilmastokriisin aiheuttama lisääntyvä sairastavuus. Se tarkoittaa käytännössä lisääntyvää työmäärää ja enemmän potilaita, koska jonkun ne "ylimääräiset" kuivuneet vanhukset ja keskosvauvat on hoidettava, mutta myös sellaista konkretiaa kuten ilmastointilaitteiden hankkimisia vanhainkoteihin ja sairaaloihin.

Täällä Teboilin bensa-asemalla olemme hyvin konkreettisesti ilmastokriisin pääsyyllisen, fossiilisten polttoaineiden äärellä.

Liikenne on toiseksi suurin kasvihuonekaasujen päästölähde Euroopassa. Lähes kolme neljännestä liikenteen päästöistä tulee maaliikenteestä. Autoilun on siis vähennyttävä, etenkin kaupungeissa. Mahdollisuuksia autoilun vähentämiseksi on monia, mutta minun lääkärinäkökulmastani kävelyn ja pyöräilyn lisääntyminen olisi todellinen win-win tilanne: se hyödyntää terveyttä ja vähentää samalla ympäristökuormitusta.

Mielenosoituksen kohde valittiin paitsi yleensä fossiilisiin polttoaineisiin liittyen, myös siksi, että Venäjältä ostettu polttoaine tukee Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Tankkaamalla siis tukee sotaa, ja sotarikoksia. Vihdoin ja viimein, eli kesäkuun alussa, tuli sellaisia Venäjä-pakotteita voimaan, jotka kohdistuvat myös raakaöljyyn ja öljyjalosteisiin.

EU:n tasolla on esitetty että se tarkoittaa 13% vähentämistä energian kulutuksessa.

Valtion tehtävä ei tässä tilanteessa ole rahoittaa ja mahdollistaa kansalaisten kuluttamista kuin mitään ei olisi tapahtunut. On mietittävä reiluja tapoja vähentää bensan kulutusta, ei sitä, miten kaikki kansalaiset voivat ostaa sitä yhtä paljon kuin aiemmin.

Mikä on tismalleen päinvastoin kuin mitä hallitus teki: Bensan hinta aleni juhannuksen aikoihin kymmeniä senttejä, koska eduskunta alensi jakeluvelvoitetta: Bensassa ja dieselissä on ollut jo vuosia nouseva määrä uusiutuvia biopolttoaineita mukana. Nyt jakeluvelvoitetta laskettiin 19,5 prosentista 12 prosenttiin. Biopolttoaineiden tuotantoon liittyy monia ongelmia, mutta ilmastokriisin näkökulmasta päätös ei ollut kestävä – päätöksen on laskettu lisäävän tieliikenteen päästöjä noin 8%lla prosentilla vuoden 2020 tasoon nähden. Ei näin, hallitus, tämä ei sovi kun on luvattu olla hiilineutraali 2035.

Mitä minä vaadin lukittautumalla bensapumppuun?

Haluan että fossiilisten polttoaineiden käyttö lopetetaan, ja Putinin Venäjän fossiilisista on tosiaan aivan erinomaista aloittaa. On aivan todella loistavaa, että ilman että meidän Suomessa tarvitsee fyysisesti sotia Ukrainassa niin kuin ukrainalaisten, me voimme kuitenkin vastustaa Venäjän hyökkäystä – se tapahtuu siten, että Putinin Venäjälle ei anneta rahaa.

Myös haluan – vaadin - että Suomi aloittaa osaltaan ekologisen jälleenrakennuksen ja että metsien ja maaperän hiilinielut nostetaan. Myös haluan, että kaikki tämä tehdään demokraattisesti. Elokapinan ajama kansalaisfoorumi on hyvä väline siihen, koska nykyinen edustuksellinen demokratia ja poliitikot ovat selvästi olleet liian alttiita saastuttavan teollisuuden ja muille omaa lyhytnäköistä etuaan ajaville lobbaajille.

Näen tulevaisuuden siis edelleen mahdollisesti valoisana, koska, kuten lääkärit sanovat, ”tauti tapansa näyttää”, eli totuus ekokriisistä tulee koko ajan selkeämmin ilmi. Lisäksi uskon ihmisiin, siihen että ihmiset haluavat toimia oikein. Olla hyviä ihmisiä. Pitää vain löytää lisää rohkeutta ja isompi ilmastoliike, ja lisää poliittista painetta.


Kiitos kun olette. Elokapina!


Outi Leskinen

Radiologian erikoislääkäri, lastenradiologi

sekä Sotekapinan viestintätiimi

Kuva: Elokapina - Extinction Rebellion Finland / Jason Robinson