Kirje Malmin peruskoululaisille 2078

Kirje Malmin peruskoululaisille 2078

Hyvä aikakapselin avaaja.

Tätä kirjoittaessa mittaushistorian lämpimin vuosi 2020 on juuri päättynyt. Elämme ihmisten aiheuttamien lämpöennätysten aikakautta ja yli asteen verran lämmennyt ilmasto näkyy jo Suomessa etenkin talvisin. Etelä-Suomeen terminen talvi (ajanjakso, jolloin vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi alle nollan) ei välttämättä tule, kuten kävi vuonna 2019. Kirjoitamme sinulle kertoaksemme mitä ilmastokriisistä ajateltiin kun siihen vielä voitiin vaikuttaa ja miten 2010-luvun pahin terveyskriisi vaikutti ajatuksiimme.

Viisi vuotta sitten maailman valtiot sopivat Pariisissa rajoittavansa ilmaston lämpenemisen selvästi alle 2 asteen ja pyrkivänsä pysymään 1,5 asteen suojarajassa. Vuonna 2018 IPCC:n raportti osoitti, että jo 2 asteen lämpenemisellä tulisi olemaan tuhoisat seuraukset. Koska päästöt olivat kuitenkin kasvaneet joka vuosi, syntyi uudenlaista radikaalimpaa ilmastoaktivismia.

Ruotsissa 15-vuotias Greta Thunberg jätti menemättä perjantaisin kouluun, mistä sai alkunsa koululakkoliike Fridays for Future. Isosta-Britanniasta levisi Extinction Rebellion, suomalaisittain Elokapina. Liikkeen ajatus on, että riittäviä ilmastotekoja tullaan tekemään vain, mikäli riittävän suuri ja monipuolinen osuus väestöstä protestoi häiritsevällä tavalla, ja tuottaa ison poliittisen paineen. XR ilmoitti, että kansalaisilla on paitsi oikeus myös velvollisuus ryhtyä väkivallattomaan vastarintaan hallitusten epäonnistuttua tärkeimmässä tehtävässään eli suojelemaan kansalaisiaan uhkaavalta ekologiselta katastrofilta.

Tässä dramaattisessa tilanteessa koronapandemia tuli ja täytti niin uutiset kuin yksityiselämätkin. Jouduimme miettimään, miten toimia huomioiden niin aikalaisriskiryhmät kuin tulevat sukupolvet. Osa mielenosoituksista peruttiin ja toteutuneissa ylläpidettiin terveysturvallisuutta turvavälein, kasvomaskein ja käsidesein.

Näyttelyssä ja aikakapselissa mukana olevia kaulakylttejä käytettiin Hätäjarrutus-mielenosoituksesta lokakuussa. Mielenosoitus järjestettiin pandemian toisen aallonkynnyksellä ja se oli Elokapinan tähän mennessä suurin kansalaistottelematon mielenosoitus. Hätäjarrutus pysäytti liikenteen Unioninkadulla useiksi tunneiksi, poliisi otti kiinni 51 henkilöä, ja mielenosoitus oli lopulta viikon tärkeimpiä uutisia.

Vaadimme mielenosoituksessa että hallitus julistaa ilmastohätätilan, alkaa tiedottaa säännöllisesti ilmastokriisin etenemisestä ja mahdollistaa hiilineutraalin Suomen vuonna 2025. Valitettavasti edes ilmastohallitukseksi nimetty Sanna Marinin hallitus ei tätä kirjettä kirjoitettaessa ole ottanut ilmastotiedettä todesta ja toiminut varovaisuusperiaatteen edellyttämällä tavalla elämää suojellen.

Koronapandemia ei ole ohi, mutta ainakin viime vuoden tapahtumissa on paljon opiksi otettavaa. Etenkin pandemian ensimmäinen aalto pakotti valtiot poliittisesti aloitteellisiksi ja useimmat hallinnot ympäri maailmaa asettivat ihmisten hengen ja terveyden etusijalle, hyväksyen mm. sen että talous supistuisi sulkujen vuoksi. Tästä kokemuksesta voi ammentaa, kun punnitaan ilmastotoimien suhdetta rahaan ja talouteen: talouden tulee palvella elämää, eikä toisinpäin. Pandemiasta johtui lopulta noin 7% vähenemä vuoden CO2-päästöissä - sattumoisin sama luku, jonka verran päästöjen pitää laskea tällä hetkellä joka vuosi, jotta 1,5 asteen polku on mahdollista pitää.

Vuonna 2078 maailma tulee olemaan hyvin erilainen. Joko ylikuluttava osa ihmiskuntaa on tietoisesti ja vapaaehtoisesti muuttanut kulttuuriaan ja sopeuttanut sen planetaarisiin rajoihin, ja käynnissä on ekologinen jälleenrakennus – tai ilmasto- ja ekologiset kriisit on päästetty kärjistymään ja koko ihmiskunta elää arvaamattomien luonnonolojen armoilla. Oleellisesti tähän vaikuttaa ketä kuuntelemme, ja ketkä valitsevat tulevaisuuden suunnan. Ainoa tie ekologisesti kestävään yhteiskuntaan on avoin ja koko yhteiskunnan osallistava, demokraattinen tie: Jos tavalliset ihmiset saavat päättää kuunneltuaan toisiaan, asianosaisia ja tutkittua tietoa, päädymme myös oikeudenmukaisempaan ja turvallisempaan yhteiskuntaan.

Elokapina – Extinction Rebellion Finland