Nälkälakko-blogi: Kuudes päivä

Uudelleen julkaisemme Häiriköt-Päämajan julkaisemaa nälkälakkoblogia. Voit seurata nälkälakkolaisten ajatuksia ja tunnelmia kummassakin paikassa.

Kuudes päivä nälkälakkoa on alkanut erilaisissa tunnelmissa: Eeva, joka oli meistä iäkkäin, päätti lopettaa osaltaan protestin. Tunnelma olikin aamulla haikea, mutta myös rauhallinen ja iloinen, koska pidämme kaikki itsestä huolehtimista tärkeänä. Päätöksellään Eeva turvaa terveytensä ja osallistumisensa toimintaan myös jatkossa.

Meitä jää kaksi jatkamaan nälkälakkoa hyvissä voimissa.

Kuva: Elokapina

Muutamien viime päivien aikana meillä on ollut mahdollisuus puhua suoraan useille hallituksen ja eduskunnan edustajille: kansanedustaja Atte Harjanteelle, Suomen ilmastosuurlähettiläs Jan Wahlbergille, ilmastolakia valmistelevalle erityisasiantuntijalle Elina Vaaralle ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle. He ovat käyneet vierailemassa protestissamme. Jokainen mahdollisuus keskustella hallituksen edustajien kanssa ja esittää vaatimuksemme heille on tervetullut. Keskustelut ovat olleet ystävällisiä, avoimia ja rakentavia – selvästikään nykyhallitus ei ole ilmastodenialistien hallitus. Kaikki joiden kanssa olemme puhuneet, ovat samaa mieltä siitä, että Suomen täytyy tehdä enemmän ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja että toimien täytyy tapahtua nopeasti.

Mutta jos kuulisitte heidän sanansa, ajattelisitte, että elämme aivan eri maassa.

Eilinen keskustelu erityisasiantuntija Elina Vaaran kanssa on esimerkki tästä absurdiudesta: Suomen hallitus valmistelee tällä hetkellä ilmastolakia, joka voimaan tultuaan alkuvuodesta 2022 velvoittaisi hallituksen virkamiehiä toimimaan hallituksen ilmastotavoitteiden mukaisesti. Tämä laki ei kosketa suoraan yksilöitä tai yrityksiä, ainoastaan hallitusta.

Selvyyden vuoksi: sen sijaan, että hallitus tekisi ilmastotoimia nyt, hallitus on päättänyt valmistella lakia, joka velvoittaa heitä tekemään ilmastotoimia tulevaisuudessa.

Tämä lähestymistapa on äärimmäistä vitkuttelua, ja tämä olisi huvittavaa, ellemme olisi leikkimässä planeettamme tulevaisuudella. Kuten selitimme hallituksen asiantuntijoille, Suomen lähestymistapa ilmastotoimiin on sama kuin tupakoijalla, jolla on diagnosoitu alkuvaiheen keuhkosyöpä ja joka valmistelee suunnitelmaa, joka vaatisi häntä lopettamaan tupakoinnin kahden vuoden päästä. Yllättäen asiantuntija oli samaa mieltä jopa tästä vertauksesta. Olemme nähneet lakiasiantuntijoiden, poliitikkojen ja diplomaattien olevan samaa mieltä kanssamme lähes kaikissa asioissa.

Emme kiellä Elina Vaaran ja hänen työryhmänsä hyviä aikeita, ilmastolaki on parempi kuin ei ilmastolakia ollenkaan. Kuitenkaan toiminta ilmastokriisin suhteen ei voi odottaa. Ei ole mitään, mikä estäisi hallitusta toimimasta jo nyt ilmastolain mahdollisesti tulevaisuudessa määrittelemällä tavalla.

Sen sijaan hallitus on sallinut Finnairin pelastuspaketin ilman päästötavoitteita, turpeenpolton jatkamisen, tukiaiset kestämättömälle maatalousjärjestelmälle ja tutkimisyritysten estämisen koskien valtio-omisteisen energiayhtiö Fortumin toiminnan yhteensopivuutta Pariisin ilmastotavoitteiden kanssa. Nämä voisivat olla sellaisen hallituksen toimia, joka on täysin tietämätön ilmastonmuutoksen realiteeteista. Tämä tuo esille myös sen, että hallitus, jossa ainoastaan ympäristöministeriö on huolestunut ilmastonmuutoksesta, ei voi tehokkaasti toimia ilmastokriisin suhteen.

Me kehotamme ja vaadimme, että koko hallituksemme ja pääministerimme osoittavat johtajuutta ilmastokysymyksessä. Vaadimme, että hallitus asettaa todellisia, konkreettisia tavoitteita päästövähennyksille. Tavoitteita, jotka todella ovat linjassa ilmaston lämpenemiselle asetetun 1,5-asteen ylärajan kanssa.

Vaadimme lisäksi, että he tekevät selkeän suunnitelman, joka alkaa nyt, ei vuonna 2022. Pääministeri Sanna Marinin sanoin: ”Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin uhka”.

Tämä on hätätilanne. Tarvitsemme hallituksen, jolla on rohkeutta uskoa omiin sanoihinsa ja rohkeutta toimia nyt.

TEKSTI: Elokapinan nälkälakkolaiset