Perkele!!

Joko pian nähdään nenää pidemmälle?

Joko pian — autojonot, asfalttoitu ja betonoitu elinympäristö, ihmiskuhina, romu, muovi, muoviromu, sähkö, laiskuus, velttous, ”oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia” -asenne, Netflix, appelsiinit, prosessoitu ihmisrehu, lihateollisuus, ihmisille lajityypillisten käyttäytymismallien vääristyminen, ontto, outo, sähköinen, synteettinen elämä— saa ihmismassat toimimaan itsensä ja maailmansa puolesta?

Nopeammin!

Nyt on viimeistään maailmaa pelastavan laumatoiminnan aika. Pystytkö kuvittelemaan 250 000 vihaista ihmistä Helsingin keskustassa vaatimassa koko yhteiskunnan tuhovoiman pysäyttämistä ja ekologisen valtion perustamista? Entä miljoona? Väkijoukko vaatii maan armeijaa, presidenttiä ja eduskuntaa toimimaan heti. Toimimaan tai eroamaan! Yleislakko. Kansannousu. Vallankumous. Viesti on selvä: Tuhoava toiminta lopetetaan nyt. Emme voi enää lopettaa hyvän sään aikana, lopetamme siis huonossa säässä.

Pystytkö kuvittelemaan saman tilanteen Euroopan muissa pääkaupungeissa? Entä koko maapallolla? Voisiko globaali järki voittaa? Viimeksi, kun puhuttiin maailmanvallankumouksesta, se jäi toteutumatta, mutta silloin ei tilanne ollut näin vakava. Pystytkö kuvittelemaan uudistuneen YK:n ympäristökriisin johtoon? Mikä olisi XR:n rooli tässä kaikessa? Vai kuvitteletko sittenkin, että Kiina pelastaa maailman?

Tullaan takaisin lähemmäksi. Pystytkö kuvittelemaan yleislakon Suomessa ilmaston ja ekosysteemin puolesta. Metsien puolesta. Vaatimuksia ja ehdottomuutta läpi yhteiskunnan. Mukana kaiken ikäisiä ihmisiä yhteiskunnan kaikilta laidoilta.

Aktivismista täytyy tulla uusi normaali, ja luonnonsuojelusta uusi kansalaishyve, muuten emme selviä pitkään. Media on herännyt, ja se on meidän puolellamme. Tiede ja totuus on puolellamme. Emme saa hävitä!

Teollisuus puolustelee asemiaan, puupellon omistajat viljelyksiään, kaivoksen omistajat kaivoksiaan, asfaltin tekijät asfaltiaan. Pystytkö siihen kuvittelemaan viisauden voiton, ihmisten ja valtioiden täyskäännöksen uuteen ekologisesti kestävään aikakauteen? Mielikuvitellaan se uskottavaksi, niin se muuttuu mahdolliseksi.

Nyt — jos ympäristöliikkeen nopeaa ja tehokasta leviämistä kaikille yhteiskunnan alueille ei tapahdu, menetämme pelin. Siinä tapauksessa voimme ottaa vaikka pullollisen hermomyrkkyä, Koskenkorvaa, ja seurata omien ekosysteemiemme tuhoutumista.

Kaikki riippuu nyt meistä kaikista.

Toimintaa!

-Antti Makkonen